Skip to main content
GUIDE 2023

Stopp i avloppet? Så löser du stopp i avlopp på nolltid!

Det blir stopp i alla avlopp förr eller senare; rester av fett och oljor, hår, matrester och annat som vi spolar ner i våra avlopp byggs upp och till slut täpper rören igen – helt eller delvis.

Men det finns mycket man kan göra, både för att försöka få bukt med stoppet själv och för att förhindra att det händer igen! Här är vår snabba guide till stopp i avloppet och hur du själv löser stopp i avloppsrören.

Så löser du stopp i avloppet – snabba tips

Ska jag använda propplösningsmedel?
Nja. Många lösningsmedel man kan köpa i butik kan göra stora skador både på dina rör och är riktigt dåliga för miljön. De starka kemikalierna kan fräta sönder rören, vilket kan leda till mycket större problem i framtiden. Det kan även fara riktigt farliga om du råkar få det på huden eller i ögat, och ge bestående frätskador.

1. Testa att använda vaskrensare.
Att använda en vaskrensare skapar tryck i rören och kan lösa många enklare stopp.

2. Testa att öka trycket.
Att hälla på mycket, varmt vatten kan vara riktigt effektivt.

3. Testa att använda ett rensband.
Att använda ett rensband kan vara ett lätt och utmärkt sätt att lyckas få bort avloppsstoppet på egen hand.

4. Testa miljövänliga propplösare.
Diskmedel och kokande vatten är riktiga klassiker när det kommer till att försöka få bort stopp. Om inte denna kombination fungerar kan du testa någon av dessa kombinationer:

    • Bakpulver och vitvinsvinäger (detta kommer fräsa och pysa lite, men det är inget farligt). Låt stå i några minuter. Spola sedan med mycket vatten, minst en rejäl kastrull (koka upp vattnet i kastrull eller använd vattenkokare).
    • Bikarbonat, ättika och salt. Blanda lite av varje (en nypa salt räcker); häll ned i avloppet och låt stå i några minuter. Spola sedan med mycket vatten, minst en rejäl kastrull (koka upp vattnet i kastrull eller använd vattenkokare).

De vanligaste avloppsstoppen

Stopp i avloppet – Badrum
Stopp i handfat, dusch, badkar, vask, golvbrunn och toalett är vanligt.Att det blir stopp i avloppet i badrummet är inte konstigt med tanke på allt hår och oljiga och feta krämer så som tvål, schampo och balsam som vi spolar ner!

Stopp i avloppet – Kök
I avloppen i köket spolas mycket ner som egentligen inte hör hemma i ett avlopp – samtidigt som vi ofta inte har någon annan stans att göra av det! Hit hör fetter, oljor, matrester, tvål, tandpetare och mycket annat.

Tecken på att det börjar bli stopp i avloppet

Dålig avrinning – Det tar lång tid för vattnet att rinna undan.

Dålig lukt – Om du börjar känna dålig lukt från ett avlopp är det dags att rensa.

Kluckande och bubblande ljud – Om dina avlopp börjar ge ifrån sig ljud är det för att det finns ett delvis stopp; ta tag i det i tid innan det blir helt stopp.

Så gör du för att förhindra stopp i avloppet

Spola inte ner fetter och oljor.
Har du till exempel en stekpanna full med flott är det bättre att torka ut den med papper och sedan slänga pappret i soporna innan du börjar diska den.

Spola inte ner matrester.
Vissa matrester åker med ner i avloppet vare sig vi vill eller inte, men det finns matrester som är extra dåliga att spola ner. Mat med mycket stärkelse kan stelna i röret, vilket är som upplagt för att det ska bli stopp. Försök att skrapa av matrester i papperskorgen, och framför allt stärkelse-rik mat så som kaffesump och ris.

Lär dig att rengöra vattenlåset.
Oavsett var stoppet är så rekommenderar vi alltid att man börjar med att rengöra vattenlåset; det är här mycket smuts samlas, och dessa områden rensas bäst för hand. Självklart är det viktigt at du vet hur du skruvar isär vattenlåset, samt hur du sedan monterar ihop det korrekt – vi rekommenderar också att du har extra packning hemma, så att låset håller tätt.

Underhållsspola dina avlopp (till dig som bor i Villa).
Att kontinuerligt (vi rekommenderar ungefär var 5 till 10 år) genomföra en högtrycksspolning, villaspolning, i dina avlopp minskar både risken för skador avsevärt och är en kostnadseffektiv lösning för villaägare: genom att underhållsspola hålls rören rena, risken för stopp minskar och städningen gör att rören håller i många år till. I denna guide kan du läsa mer om hur ofta du bör spola avloppen.

Om det inte blir bättre ska du söka hjälp

Sök professionell assistans
Om du har försökt både hemmakurer och lite andra knep och knåp, men du märker att det inte blir bättre så ska du fundera på att kontakta en erfaren rörmokare och spolfirma. Med en spolbil kommer en spolbilstekniker snabbt åt där det behövs och där avloppsstoppet sitter. Att försöka för mycket själv kan också vara skadligt för avloppet och dess skick. Speciellt om du inte vet vad du gör.

BOKA SPOLNING
Boka spolning av ditt avlopp och rörledningar idag.

BOKA

KAMPANJER
Se våra nuvarande kampanjer och spara pengar.

KAMPANJER
Call Now ButtonRing oss